Je eigen pad: hoe weet je of je daarop zit?

Je eigen pad

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

Mijn familie is een echte ondernemersfamilie. Ze ondernemen vooral in de horecasector en dan met name op het gebied van de Aziatische keuken. Hoewel ik voorheen een eigen horecazaak heb gehad, was het voor mij niet meer aantrekkelijk om net als mijn familie verder te ondernemen in de horeca. Het voelt niet meer als mijn eigen pad. Mijn ouders hebben me altijd wel nog geprobeerd – op een liefdevolle – manier die kant op te duwen, maar werken in de horeca staat sinds een aantal jaren haaks op mijn persoonlijke Big Five for Life.

En tóch startte ik begin dit jaar een horecaconcept, maar dan op een manier die beter bij mij past. Vandaar dat ik ook even wat minder actief ben geweest op de website en op social media. Ik was druk met het opzetten van een pilot voor het bezorgen van gezonde maaltijden in Maastricht. En dat gaf mij niet alleen enorm veel energie, maar het paste ook in mijn Big Five for Live.

Ik wil mijn verhaal met je delen in de hoop dat je hier misschien iets uithaalt voor jezelf. Ik wil je laten zien dat je eigen pad bewandelen niet alleen een kwestie is van “erop springen”, maar dat het ook – en vooral – een kwestie is van “zelf aan de weg timmeren”. 

Je eigen pad vs. dat van anderen

Steve Jobs zei ooit: 

“Don’t be trapped by dogma. Which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become.”

Wat hij eigenlijk zegt, is: laat nooit iemand anders je vertellen wie je bent of wie je moet zijn. Luister naar je innerlijke stem, je intuïtie, want die heeft het beste met je voor. 

Ik bemerk dit ook bij mijn coachees: we hebben vaak de neiging om te luisteren naar de – soms zelfs ongevraagde – tips en adviezen van de mensen om ons heen. Dat kunnen mensen zijn die verder van ons af staan, of juist dierbaren die dicht bij ons staan. En hoe dierbaarder mensen ons zijn, hoe sterker we geneigd zijn naar diegene(n) te luisteren. Vaak hebben ze dan ook het beste met ons voor. 

Maar: staat jouw geluk eigenlijk wel gelijk aan hun geluk? Of ben je onbewust andermans wensen aan het vervullen en leef je naar het verwachtingspatroon van anderen?

Wanneer ik de wens van mijn dierbare omgeving had opgevolgd, was ik nu wederom een horecaondernemer met een Aziatisch concept. 

Ik heb daarentegen wel enkele jaren een snackbar gehad, maar nadat ik drie keer was overvallen was voor mij de maat vol. Ik heb mijn snackbar verkocht en besloot toen om mijn eigen pad te gaan volgen. Namelijk het coachen van tweede generatie migrantenkinderen in Nederland. 

Mijn eigen pad en mijn kompas

Je eigen pad en je kompas

Horeca was niet meer mijn ding, dacht ik. Het wakkerde mijn vuur niet meer aan. Het inspireerde me niet meer en de lange uren en het gebrek aan vrijheid waar je dan rekening mee moet houden, zag ik niet meer zitten. Er is me vaak, ook door andere mensen, gevraagd waarom ik toch niet weer de horeca in ging? Die vragen doelden er meestal op dat er veel geld in de horeca valt te ‘halen’. Een sushi bezorgservice, een nieuwe snackbar of een Aziatisch restaurant. Ze draaien vaak goede omzetten en vele ondernemers hierin zijn enorm succesvol. Echter, ondanks de grote verleiding van de mogelijkheid tot het behalen van financieel succes heb ik het ondernemen in de horeca telkens toch weggewuifd.

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut respect heb voor alle (horeca)ondernemers. Maar nadat ik mijn persoonlijke Big Five for Life (de vijf belangrijkste dingen in je leven die je graag zou willen zien, doen en ervaren) heb ontdekt, was het voor mij heel duidelijk dat alleen geld verdienen mijn eigen leven geen voldoening meer geeft.

Mijn Big Five dient nu voor mij als een kompas en houdt mij gefocussed om een gelukkig leven te blijven leiden doordat ik hetgeen doe wat ik zelf belangrijk vind. 

Laat ik even mijn persoonlijke Big Five met jullie delen. 

Mijn Big Five for Live is ‘ASIAN’. Een acroniem voor:

A

Altijd warmte en liefde voor mezelf en anderen hebben – en geven.

S

(een) Steen verleggen op aarde. Ik wil graag andere mensen inspireren.

I

Innerlijke, fysieke en mentale rust.

A

Altijd kunnen gaan en staan waar en wanneer ik wil. Vrijheid.

N

Nieuwe mooie museummomenten, herinnermomenten, creëren met familie en dierbaren. 

Tóch in de horeca gestart op basis van een gedeelde visie

Samen met mijn voedingstherapeut Ivo Houben ben ik begin 2021 een pilot gestart met de naam How2BeHealthy Delivery. Een gezonde, warme maaltijdbezorgservice. Toen ik dit aan mijn ouders vertelde waren ze blij en steunden zij mij, want: ja, horeca is bekend terrein voor hun en ze hebben er vertrouwen in dat het een succes kan worden. Maar dat ‘gezonde’ concept, daar moesten ze nog even aan wennen want het waren namelijk niet de gebruikelijke Aziatische gerechten die ik zou gaan verkopen. 

Het leuke vind ik, Ivo en ik deelden allebei dezelfde visie: het starten van een gezonde maaltijdbezorgservice zodat we meer mensen kunnen inspireren om een gezonde voedingsstijl te volgen. Voor ons gevoel was dat een ideaal idee, want er worden weinig gezonde maaltijden thuisbezorgd. En persoonlijk heb ik daar juist enorm behoefte aan, omdat ik regelmatig geen zin heb om te koken. Automatisch wil ik dan iets bestellen, maar ik bemerk dat dat niet mogelijk is omdat er voor mij bijna niks gezonds valt te bestellen. Want gezonde voeding houdt voor mij in: zonder toegevoegde suikers. In Maastricht zijn er voor mij eigenlijk maar een klein aantal plekken waar ik terecht kan. En deze zaken doen niet aan bezorging of leveren geen warme maaltijden.  

Daarom ben ik met Ivo Houben “How2BeHealthy Delivery” gestart. Ivo heeft zelf een praktijk met de naam How2BeHealthy. Hij is natuurvoedingsdeskundige en helpt mensen met afvallen en gezondheidsklachten door middel van gezonde voeding te verbeteren.

De afgelopen tijd hebben we met How2BeHealthy Delivery een pilot van drie maanden gedraaid waarop we met voldoening terug kunnen kijken. We hebben daarom besloten om dit in de toekomst op grotere schaal verder op te pakken. Dit zullen we nog verder uitwerken.

Je eigen pad en mijn eigen draai

Het grappige is dat ik na de overvallen in de snackbar heb gezworen nooit meer in de horeca te werken, maar begin 2021 alsnog iets in de horeca ben gestart. Hoewel ik er mijn eigen draai aan heb gegeven doordat ik met Ivo een eigen gezond voedingsconcept heb gelanceerd, voldeed het nog niet helemaal aan mijn Big Five. Mede daarom wil ik ook de tijd nemen om dit in de toekomst verder vorm te geven. Want de reden dat ik geen standaard horecaconcept ben begonnen is dat ik voor mijn gevoel hiermee mensen onvoldoende kan inspireren; daarnaast heb ik vanwege de horecatijden ook onvoldoende innerlijke, fysieke en mentale rust; en ook heb ik dan geen vrijheid waardoor ik moeilijk in de gelegenheid ben nieuwe museummomenten te creëren met mijn familie en dierbaren. 

Niet genoeg vrijheid

Het gezonde voedingsconcept voelde voor mij daarentegen wel goed. En ik luister graag naar mijn gevoel. In tegenstelling tot een ander horecaconcept kan ik – naar mijn idee – met de gezonde maaltijd bezorgservice een steen verleggen op aarde: ik kan er, hopelijk, ook anderen mee inspireren om een gezonde voedingsstijl te volgen. Dat maakte mij enthousiast, dat ik door middel van zo’n bezorgservice ook andere mensen kennis kan laten maken met het concept van suikervrij eten en dat ik de perceptie aan mensen kan geven dat gezonde voeding ook heel lekker kan zijn.

Ook gaf het een gevoel dat ik hiermee warmte en liefde kan verspreiden naar andere mensen; en dat ik mentale rust zou hebben door iets te doen wat ik leuk vind. Alleen bemerkte ik dat ook dit horecaconcept mij nog steeds niet genoeg vrijheid geeft, vandaar dat ik het in de toekomst zodanig wil gaan opzetten dat ik wél die vrijheid kan implementeren.

Wat ik in bovenstaande heb geleerd, is dat je dus iets kan nemen wat voor jou en je familie al bekend is, maar het alsnog helemaal kunt invullen naar wat voor jou goed voelt. Dat had ik niet kunnen doen wanneer ik volledig naar het verwachtingspatroon van mijn omgeving had geleefd zonder bij mij zelf na te gaan wat ik zou willen en welk pad ik zelf zou willen volgen. 

Je eigen pad en hoe weet je of je daar op zit

Je eigen pad: gebruik een kompas

Ik heb een deel van mijn verhaal met je gedeeld. Het belangrijkste wat ik je daarvan wil meegeven is echter vooral dat jij, zélf, meestal heel goed aanvoelt wat jou energie geeft – en wat niet. Een Big Five for Life helpt daarbij als kompas en als geheugensteuntje, maar het begint allereerst vooral met naar jezelf luisteren. Schakel de geluiden van anderen en rondom je even uit en tune in op je intuïtie. 

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven