Dit is hoe jij je eigen pad kunt bewandelen

Zo bewandel jij je eigen pad

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

In mijn vorige blogs heb ik het gehad over doen waar jij gelukkig van wordt en je eigen pad volgen. Weet jij welk pad je wilt bewandelen? Durf je te kiezen voor jezelf – én durf je ervoor te kiezen om je geluk te vinden door je eigen pad te bewandelen? Jij bent veel sterker dan je zelf denkt. Voor ons, migrantenkinderen, kan het soms eng zijn – of zelfs angstaanjagend – om te kiezen voor je eigen geluk boven hetgeen wat jouw cultuur of familie van jou verwacht, maar met dit artikel wil ik je inspireren om het tóch te doen. Je hebt maar één leven. Heb je een droom? Werk ernaar toe! You don’t have to be great to start, but you have to start to be great!

Op het moment dat je weet wat je wilt; op het moment dat je écht voor jezelf durft te kiezen, dan ga je een kracht diep van binnen ontdekken. Misschien zal niet iedereen in je omgeving je direct steunen, maar… heb de moed om te beginnen en om vol te houden. Er is een flipside waarin de mensen om je heen wél ineens de waarde gaan zien van wat je doet. En vanuit je hart gelukkig zijn, is het aller-aantrekkelijkste wat er is.

When you accept yourself for the way you are,
The world recognizes you. It all starts from within.

– Muniba Mazari.

Tips over hoe jij je eigen pad kunt bewandelen

Vind je het filmpje van Muniba Mazari ook zo inspirerend? Op het moment dat Muniba besloot om voor zichzelf te kiezen en haar eigen dromen achterna te gaan, vond ze haar levenslust weer terug. Ze maakte van dat kleine waakvlammetje in haar een groot, vlammend vuur. Zulke levenslust; zulke energie, dat springt over op anderen. Mensen gaan je ineens zien. En als jij jezelf accepteert, gaan anderen je ook accepteren. Zoals Muniba zo mooi zegt: “It all starts from within”.

Wat kun je hiervan leren? Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Kies voor je eigen geluk

Kies voor je eigen geluk. De meeste migrantenkinderen staan acuut 100% paraat wanneer onze ouders iets vragen. Eigenlijk zijn we al heel erg jong een mantelzorger. Hiermee cijferen we onszelf vaak geheel weg. Maar het is juist belangrijk om te kiezen voor je zelf en te kiezen voor je eigen geluk. Als migrantenkind denk je nu misschien: “Wat een egoïstische uitspraak!”. We hebben namelijk geleerd om respect te hebben voor onze ouders en om naar ze te luisteren. Ze hebben immers het beste met ons voor. Onze ouders gelukkig maken is belangrijk voor ons. Het is alleen belangrijk om je af te vragen of er maar één manier is om je ouders gelukkig te maken? Is dat echt zo? Of zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden?

Als jij een droom hebt, zit dat in joúw hoofd. Misschien zie je het al voor je. Misschien hoor je de geluiden, voel je het succes, of bedenk je hoe je op dat moment in het leven staat – als je jouw droom leeft. Je ouders, broers/zussen, familieleden, kennissen, vrienden… zij zien jouw droom niet. Ze zijn met andere dingen bezig. Het is aan jou om die droom tot werkelijkheid te maken. Jouw droom bestaat uit de beste voornemens, toch? Je wilt nog steeds voor je ouders zorgen en je familie gelukkig maken. Alleen de manier waarop is misschien net even anders dan waar zij aan dachten. Dat is niet erg. Je hebt hetzelfde doel, maar een ander pad.

Zie voor jezelf kiezen daarom niet als egoïstisch, maar juist als verrijkend. Hoe meer plezier jij hebt in wat je doet, hoe meer levenslust en energie je aan anderen te geven hebt.

Tip 2: Geef jezelf ruimte om te falen

Falen is zo’n negatief woord geworden. Vóóral als migrantenkinderen zijn we bang geworden om te falen, om het ‘niet goed genoeg te doen’. Maar wist je dat Thomas Edison 9.999 keer ‘gefaald’ heeft voordat hij de gloeilamp uitvond? En wist je dat Walt Disney meerdere keren failliet is gegaan voordat zijn tekenfilms op tv verschenen en hij zijn vele pretparken bouwde? En weet je wat deze nu succesvolle mensen erover te zeggen hebben? “Er bestaat geen falen. Alleen feedback.”

In het begin van dit artikel vroeg ik je of jij het DURFT om je eigen pad te bewandelen. Daar hoort falen ook bij. Maar zie falen niet als een knock out. Zie het als een klap in je gezicht, waarna je weer opstaat en doorgaat. Zie het als een manier die niet werkt, waarvan je geleerd hebt. Waarna je verder kunt gaan met je zoektocht naar een manier die wél werkt. Durf te falen. Heb geduld. En sta altijd weer op. Vertrouw op het proces wat je doormaakt. Vaak wordt achteraf ineens alles logisch.

dit is hoe jij je eigen pad kunt bewandelen ruimte om te falen
Geef jezelf ruimte om te falen

Tip 3: Zelfcompassie

Wees lief voor jezelf. Echt waar. In een wereld waarin je jouw droom achterna jaagt, zul je soms de enige zijn die, de te nemen, stappen ziet. Heb je een keer gefaald? Wees dan niet te hard voor jezelf. Krijg je kritiek van anderen? Verlies dan niet het vertrouwen in jezelf en in je eigen visie. Besef je dat anderen door een andere bril naar de wereld kijken dan dat jij dat doet.

De beste graadmeter die je kunt aanhouden om jouw succes te meten, is de mate van energie die je hebt om ergens aan te werken. Raak je langdurig uitgeput, moe en gefrustreerd? Dan is dit wellicht niet jouw pad om te bewandelen. Krijg je juist energie van wat je doet, kun je je na tegenslagen herpakken en blijf je de wil houden om door te gaan? Dan zit je helemaal juist!

Bedenk ook dat alle vooruitgang goed is en dat alleen opgeven het échte verliezen is.

Als je een droom of doel hebt, ga er dan voor!
Je moet het willen. Je verdient het. Je kan het.

Het meervoud van lef is leven.
En de ultieme dankbaarheid naar je ouders – en naar het leven toe is: dat jij zelf een gelukkig leven leidt. Want naast het feit dat eigenlijk alle ouders van zowel alle culturen uiteindelijk hun eigen kinderen alleen maar gelukkig willen zien, volgt succes bijna altijd als vanzelf!

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven