In welke Corona zone zit jij?

In welke Corona zone zit jij?

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

Ik kwam toevallig onderstaande foto tegen en ik ging bij mezelf na of deze stadia herkenbaar voor mij zijn en in welke corona zone ik zit. We zitten inmiddels in de vierde week van de intelligente lockdown en ik moet zeggen dat ik ook de benoemde stadia heb bewandeld. In de Fearzone ben ik ook een beetje gaan hamsteren, had ik echt moeite met mijn dagelijks ritme en volgde ik continue het coronanieuws. Vervolgens ben ik in de Learning zone gestopt met het continue volgen van het aantal coronagevallen in mijn woonplaats, tegenwoordig volg ik alleen nog maar de officiële persconferenties en heb ik al een ritme in mijn leven proberen te implementeren. De voorraadkast plunder ik van tijd tot tijd leeg, maar heb tegenwoordig grotendeels wel al de Growing zone behaald. Ik bemerk dat ik het beste uit deze periode probeer te halen en waar mogelijk ook iets probeer te leveren aan de maatschappij. Ik ben benieuwd in welke zone jij zit.

In welke corona zone zit jij

Tijdens deze intelligente lockdown en social distancing, houd ik vooral contact met mijn omgeving via de telefoon, whatsapp of videobellen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om een vrij lege agenda te hebben en ik bemerk vooral het voordeel uit de social distancing dat ik niet afgeleid word voor verschillende activiteiten buiten de deur. De regel zo min mogelijk naar buiten gaan komt mij volledig ten goede voor mijn focus betreft werk en het verkrijgen van fysieke en mentale rust.

Verschuiving van de corona fase

In het begin hoorde ik om mij heen veel dezelfde geluiden. De een kan geen ritme vinden of heeft geen tijdsbesef meer. De ander maakt zich zorgen om het inkomen en ging veel hamsteren. Dus ik hoorde voornamelijk ervaringen uit de Fear zone. Nu we al een aantal weken verder zijn, beginnen de ervaringen een beetje te verschillen omdat iedereen op zijn eigen tempo in de vervolg zone terecht komt.  Ik hoor veel verschillende meningen en ervaringen hoe mensen deze lockdown doorkomen en hoor vooral van mensen dat ze veel nieuwe inzichten hebben gezien. Vandaar het idee om enkele ervaringen met jullie te delen aangezien het ook wel andere inzichten kan geven.

Hoe ervaren andere mensen deze intelligente lockdown?

Laat ik eerst beginnen met de groep gezinnen in mijn omgeving.

Het valt mij op dat gezinnen met jonge kinderen de grootste uitdaging hebben om hun dagen moeiteloos door te komen. Het is erg pittig om thuis te werken en tegelijk ook kinderen les te geven. Zeker voor alleenstaande ouders en gezinnen met 1 kind.  Ze ondervinden hier vooral moeite mee omdat de kinderen continue aandacht vragen en dan zelf tegelijk ook de focus te moeten behouden voor werk. Het is een hele uitdaging om je kind 1,5 uur zelfstandig te laten spelen/leren als je zelf een videocall hebt voor werk.

Gezinnen met 1 kind hebben hier meer moeite mee dan gezinnen waar het kind ook met broer of zus zich kan vermaken.  Het voordeel dat iemand nu benoemde was dat ze nu meer contact met haar familie heeft omdat zij haar dochter helpen bezighouden. Er is weer tijd vrij om contact met elkaar te hebben.

Gezinnen met twee of meer jonge kinderen geven aan af en toe gillend gek te worden door de combinatie van les geven en thuiswerken. Een vriendin heeft met werk geregeld dat zij in de middag 2 uur vrij heeft zodat zij haar kinderen kan lesgeven. Haar man houdt op zijn beurt weer in de ochtend de kinderen bezig. De consequentie is wel dat mama uiteindelijk in de avonduren haar uren moet inhalen. Maar het lichtpunt wat daaruit is gekomen is: “Ik vind die eigen tijdsindeling en vrijheid wel fijn! Ook de werkperiodes die opgedeeld zijn in 2-3 delen vind ik prettig. Het geeft mij meer focus en maakt mij productiever.”

samen zijn

Een moeder met 2 pubers en een jonger kind gaf aan dat ze het heerlijk vindt en zeker kan genieten van de huidige maatregel. “Samen aan de grote tafel zelfstandig ons huiswerk of werkzaamheden voor het werk doen. De kinderen houden zichzelf of elkaar wel goed bezig! Gezellig! Voor mij mag het nog wel even duren.”

Een andere vriendin zegt: “Ik heb vooral veel respect gekregen voor de onderwijzers en de juffen en de meesters! Hoe zij de hele dag de kinderen kunnen bezighouden is echt Top! Thuiswerken en kinderen lesgeven is best pittig!”

Je zou denken dat een vrouw die werkzaam is op de IC al helemaal stress zou beleven. Maar het blijkt daarentegen dat de maatregel van de intelligente lockdown ook zijn voordelen te geven. “Ik geniet nu van de rust dat ik niet meer heen en weer hoef te gaan. De kinderen hoeven niet meer naar allerlei buitenschoolse activiteiten en spelen op zolder. Ik heb nu meer routine want ik hoef alleen maar te reizen tussen mijn werk en thuis. Ik geniet hier echt van en heb meer rust!”

De ervaringen van alleenstaanden

Een ander persoon waarbij haar kinderen al het huis uit zijn zegt: “Ik geniet gewoon van de rust en de stilte die er is”. Ik dacht altijd dat ik het heel fijn vond dat iedereen bij mij thuis even langskwam voor bezoek. Ik vond het gezellig dat mijn deur altijd open staat waar iedereen gewoon even binnen kan wandelen. Maar nu bemerk ik dat ik juist van al die rust geniet. Ik houd van deze stilte. Deze kant ken ik helemaal niet van mezelf. Ik geniet ervan dat nu niemand komt en kan eens rustig mijn eigen boek lezen. Vroeger had ik het idee dat ik me eenzaam zou voelen als niemand langskomt. Blijkbaar heb ik daar helemaal geen last van.”

Een andere vriend van mij zei dat hij tot zichzelf is gekomen in deze periode. “Ik was al langer niet tevreden met mijn baan. Het besef is in deze afgelopen periode alleen maar groter geworden dat ik helemaal niet gelukkig ben met mijn werk en dat ik het alleen maar voor het geld en status deed. Ik ben tot het inzicht gekomen dat geld eigenlijk niet de grootste factor is van geluk. Nu weet ik wat ik leuk vind en waar ik echt gelukkig van word. Hier wil ik verder stappen in ondernemen.” Hij heeft inmiddels de knoop doorgehakt en zijn baan opgezegd, gaat een planning maken betreft het reizen. Ook is hij nu druk bezig met het verder oefenen op zijn muziekinstrument.

Zelfstandige ondernemers tijdens de intelligente lockdown

Zelfstandige ondernemers in mijn omgeving die normaal veel overuren maken, beginnen nu pas tot rust te komen. Het verplicht de rem erop zetten werpt nu zijn vruchten voor deze mensen af. Eerste twee weken hadden ze flink paniek betreft het inkomen. Nu de overheid daarin ook steunmaatregelen heeft getroffen hebben ze eindelijk wat meer mentale rust. Eindelijk zijn ze even lief voor hunzelf en laten ze het toe om de komende drie weken wat rustiger aan te doen.  

Andere zelfstandigen zie ik vooral wat klusjes doen in hun onderneming waar ze normaal niet de tijd voor hebben. Of hebben nu de tijd om iets nieuws te leren.

Ik hoor en zie ook steeds meer dat er veel activiteiten worden gedaan om nu deze tijd te benutten.

Er komen nu veel ideeën. Een wasstraat om de winkelwagentjes te desinfecteren. Een website met alleen maar goed nieuws over corona om mensen steun te bieden. Om te laten weten dat je er ook bovenop kunt komen. Heel veel mensen willen graag een steentje bijdragen aan de maatschappij en starten lokale burgerinitiatieven, etc.

Zo blijkt dat een heleboel mensen de coronacrisis nu anders oppakken en tot inzicht komen. In het begin was het een ontwenningsfase en nu komt er voor velen een moment van bezinning.

Ik hoop van harte dat jij snel de Growing zone bereikt en er ook het beste uit kunt halen!

Wil je tips en tricks wat je nog kunt doen in deze tijd? Lees dan mijn blog: 20 ideeën voor binnenhuisplezier met je kids of Handige tips om je dag productief door te komen.

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven