Handige tips om je dag productief door te komen

Handige tips om je dag productief door te komen

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

In de vorige blog schreef ik dat het goed is om het positieve te halen uit deze zware tijden van de gedeeltelijke lockdown.
Ik heb begrepen dat velen in mijn omgeving moeite hebben met het dagelijks ritme, hebben minder tijdsbesef of duiken regelmatig uit verveling in de koelkast. Ik heb daarom enkele handige tips om je dag productief door te komen voor je verzameld.

Ik kan me goed voorstellen dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is. Zeker wanneer je gewend bent om altijd bezig te zijn en nu van de een op de andere dag je dagelijkse bezigheden vervallen.

De vraag is natuurlijk wat kan je dan doen?

Velen zijn na een week thuis zitten inmiddels wat meer uitgerust, hebben hun huis al opgeruimd en hebben het idee dat er niet veel meer te doen valt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Juist nu je de eerste belangrijkste prioriteiten hebt bijgewerkt, komt er ruimte voor de dingen waar je normaal niet aan toe komt. Vaak stoppen je gedachten al wanneer je je dagelijkse taken hebt bijgehouden want dan moet je je normaal gesproken weer klaar maken voor de volgende verplichte ronde. Je leeft op de automatische piloot. Nu die routine wegvalt is het hartstikke logisch dat je even niet meer weet wat je nog kunt doen.

Maar zal ik je wat vertellen…
Omdat wij in ons dagelijks leven zo bezig zijn met onze standaard verplichtingen, zoals het werk, je gezin, je huishouden, je sociale contacten onderhouden etc… vergeten wij geheel te doen wat ons hartje zich begeert. Wij cijferen ons in het dagelijks leven weg en schenken totaal geen aandacht aan wat wij zelf leuk vinden.

Nu heb je weer de tijd om terug te gaan naar jezelf en stil te staan wat jij leuk vindt om te doen en wat jouw gelukkig maakt.

Wat zou je nog willen doen of leren?

Ga voor jezelf na wat je nog zou willen doen of leren. Wat jouw passie is, waar je automatisch blij van wordt, wat je leuk vindt om te doen en waar je uren mee bezig kan zijn zonder dat het je energie kost. Is het schilderen, een taal leren of een bepaalde cursus volgen?

Schrijf voor jezelf op wat je allemaal graag zou willen doen en doe iedere dag 1 activiteit. Begin met een half uurtje tot uurtje per dag. Nu heb je de tijd om dit te gaan doen.

handige tips om je dag productief door te komen als je met 1 activiteit niet je hele dag kunt vullen

Uiteraard besef ik dat je met 1 activiteit niet je hele dag kunt vullen. Daarom heb ik nog een aantal tips wat je kunt doen.

1.Denk je dat je je huis al opgeruimd hebt?

Er is nog zoveel meer in het huishouden wat je normaal niet als prioriteit hebt en vooruit schuift. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan de koelkasten en vriezers schoon te maken. Of de keukenkasten en lades een grondige schoonmaakbeurt te geven? Hoogstwaarschijnlijk kom je nog veel etenswaren tegen waarvan je vergeten was dat je dat nog in huis hebt. (Hoeven we dat niet meer te hamsteren.)

Een paar suggesties om te doen

  • je administratie ordenen;
  • de kledingkast opruimen aangezien het weer lente wordt;
  • foto’s rangschikken op je telefoon od pc

2.Pak je voornemens weer op.

Aangezien het eind maart is hebben velen hun nieuwjaarsvoornemens alweer opgegeven. Zo’n voornemen vraagt tijd, aandacht en focus. In je dagelijkse hectiek is dat moeilijk vast te houden. Nu heb je de tijd, rust en vooral de focus om deze weer op te pakken. Pak deze de komende weken weer op en je zult bemerken dat je deze gewoonte beter in je leven hebt geïntegreerd wanneer wij straks wel weer ons normale leven kunnen hervatten

3.Bekijk je uitgaves voor besparingen.

Wat is een maandelijkse of jaarlijkse uitgave die je eigenlijk niet meer gebruikt? Is het een abonnement voor een tijdschrift dat je nooit leest? Of een donatie aan een goed doel wat iedere maand automatisch geincasseerd wordt omdat je je door een verkoper hebt laten overhalen? Heb je een abonnement voor een televisiepakket dat je het afgelopen kwartaal niet eens hebt gekeken? Kijk wat je kunt besparen en doe de opzegging.

4. Maak een lijst van de dingen die je al lange tijd irriteren en los deze op.

Is het de lekke band van die fiets of kapotte wiel? Moet het afvoerputje nodig ontstopt worden? Repareer dit. Het geeft je een voldaan gevoel en je dagelijkse irritaties zullen gelijk minder worden.

Noteer iedere dag 1 eigenschap wat je zo leuk vindt aan je partner en waarom je hem of haar zo waardeert. Je zult verrast zijn hoe jouw tolerantiegraad op korte tijd naar je partner toe zal vergroten omdat je elkaar meer zult waarderen.
Zeker in deze tijd wanneer velen een korter lontje hebben vanwege de verveling van het thuiszitten.

Wanneer je voor bovenstaande punten een lijstje hebt genoteerd dan kan je een planning maken. Kies op elk lijstje 1 actiepunt wat je de volgende dag wilt doen, maak daar een tijdschema van en tadaa zo ontstaat jouw nieuwe dagindeling en krijg je weer je ritme en routine terug.

Je schema bevat dan onderstaande taken met actiepunten:

  • Wat je graag wilt doen met betrekking tot jouw passie
  • Met betrekking tot jouw voornemen
  • Wat je als verplichte taak nog moet vervullen, maar je komt er niet aan toe
  • Met betrekking tot wat jou irriteert

Hopelijk vind je snel weer je dagelijkse routine. Misschien ontdek je zelf nog enkele handige tips om de dag productief door te komen.
Laten we deze moeilijke periode zo makkelijk mogelijk doorkomen!

Stay Healthy en vind de weg naar jouw geluk!

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven