De dag van het geluk!

De dag van het geluk - bekijk het door een andere bril

Wil jij helpen om meer mensen gelukkig te maken? deel mijn bericht

Het gevoel van geluk kwijt?

Wist je dat 20 maart de dag van het geluk is? Normaal gesproken ben ik een drukke bezige bij maar zit nu opeens thuis vanwege de gedeeltelijke ‘lockdown’ in verband met het Corona virus. Velen om mij heen geven aan dat zij het helemaal niks vinden om zo in een keer thuis te zitten. Het dagelijkse ritme zijn ze kwijt. Ze kunnen niet gaan sporten en voelen zich somber vanwege de heftige situatie. Ik kan me voorstellen dat voor velen het gevoel van geluk momenteel ver te zoeken is.

Ik wil daarom een kort verhaal met jullie delen:

IN HET DONKER

‘Gary stapte naar buiten en wist meteen dat het een van die vreselijke dagen zou worden. Alles was donker en somber, alsof een onweersbui maar een paar minuten verwijderd was. Maar het was vreemd, de weerverslaggever had gezegd dat het een zonnige dag zou worden.
Hij ging verder naar zijn favoriete lunch café. In het café waren de lichten gedimd, alsof sommige lampen kapot waren. Hij dacht: “Welke slechte zaak vervangt de lampen niet als ze kapot zijn?”
Gary ging zitten en keek naar het menu, maar de zwakke verlichting maakte hem steeds depressiever. Toen de serveerster langskwam om zijn bestelling op te nemen, bestelde hij zijn eten, maar hij hield haar tegen toen ze terugliep naar de keuken. “Waarom vervangen jullie sommige van deze lampen niet? Het is hier zo donker. Denk je dat je klanten graag in het donker eten?” Gary, wiens gemoedstoestand steeds slechter was geworden sinds hij het huis verliet, sprak boos en een beetje te hard. “Maar meneer,” zei de serveerster verward, “er branden hier geen lege bollen. U draagt een zonnebril.” Gary zette zijn bril af. Het was waar! Hij had de verkeerde bril uit zijn ladekast gepakt. Hij bood zijn excuses aan en zorgde ervoor dat hij een grote fooi achterliet.’

Bekijk het eens door een andere bril

Zoals dit verhaal aangeeft: Het is maar door welke bril je dingen ziet. En niet alleen op de dag van geluk.

We kunnen de huidige situatie van de ‘lockdown’ als heel negatief zien, ons zorgen maken maar we kunnen er ook het beste uit halen door het zoveel mogelijk van een mooie kant te bekijken.
Zoals bijvoorbeeld:
– Het heldere kanaalwater van Venetië
– De eenden die weer zwemmen in de fonteinen in Rome
– Dat er geen mondkapjes meer nodig zijn vanwege de schonere lucht in China.

Dit laat zien dat je er zelf voor kunt kiezen hoe we door deze moeilijke tijden heen kunnen komen. Laten we deze onrustige tijden dan ook zo positief mogelijk doorbrengen want zelfs in deze onzekere dagen kunnen wij stukjes geluk terugvinden wanneer wij de juiste bril op hebben.

Mijn 5 redenen hoe je de ‘lockdown’ van een positieve kant kunt zien:

(uiteraard naast de noodzakelijkheid dat het minder zieken veroorzaakt)

  1. Je hebt nu de mogelijkheid om legitiem vrij te zijn en rust te nemen. Sommigen vinden het lastig om niets te doen vanuit het hebben van een groot verplichtingsgevoel. Ze gaan vaak lang door op de automatische piloot zonder voldoende rust te nemen. Hierdoor staat hun elastiek op maximale spanning en wanneer ze vrij nemen of niets doen voelen zij zich schuldig. Ze hebben het gevoel dat zij zich nuttig moeten maken. Vaak denken zij: Ik ben niet ziek dus ik kan en moet gewoon doorgaan. Ook voelen ze zich verplicht om alle ballen, zoals werk, sociale contacten, familie, hobby’s maar hoog te houden. Door deze ‘lockdown’ maatregel worden al deze verplichtingen allemaal even stilgelegd. Je hebt dus alle recht en de mogelijkheid om officieel vrij te zijn. De enige verplichting die heel Nederland nu heeft gekregen is dat je voor jezelf moet zorgen en zorgen dat jouw naaste omgeving niet besmet raakt met het Corona virus. Niemand verwacht iets van je.
  2. Voor de mensen die geen financiële onzekerheden hebben is het een voordeel dat je nu veel minder geld uitgeeft. Nu je sociale afstand moet houden, heb je minder kosten. Je gaat niet meer uit eten, op stap, of naar de bioscoop. Je verbruikt minder brandstof, bespaart parkeergeld, je koopt alleen nog maar de belangrijkste benodigdheden. Dat scheelt veel!
  3. Je kunt eindelijk genieten van je rust. Naast het legitiem kunnen zeggen dat je thuis blijft en nergens naar toe gaat, kun je nu ook daadwerkelijk fysiek rust nemen. Wanneer je de wekker hoort hoef je niet gelijk op te staan, je kunt wat langer in bed blijven. Je hoeft immers niet meer de deur uit.
  4. Je kan meer quality time met je familie en vrienden hebben. Ondanks dat je je familie en vrienden niet moet opzoeken, kan je nu wel meer aandacht aan hun schenken. Je kan nu meer tijd met je gezin doorbrengen. Je kan je familie en vrienden ook videobellen of gewoon bellen en met hun bijkletsen. In ons dagelijks leven zijn we vaak hectisch van a naar b aan het rennen en is er niet de tijd om even stil te staan en eens echt aandacht aan elkaar te schenken of de tijd te nemen voor een goed gesprek. Nu heb je zeeën van tijd! Het is juist waardevol om wat meer aandacht aan de mensen om je heen te geven en samen de tijd met plezier door te brengen.
  5. Tijd voor de dingen waar je nooit aan toe kwam. Ken je ook die taken waarvan je denkt: ‘Dit moet ik nog een keer doen als ik er tijd voor heb” De klusjes die geen prioriteit hebben, maar wel fijn is als dat gedaan is of waar je gewoon helemaal niet aan toe komt? Zoals het lezen van een boek, het leren van een nieuwe taal, de schuur of zolder opruimen of je administratie ordenen.

Doe voorzichtig en Stay Healthy!

Over Evelien
Evelien Tsang

Evelien Tsang – coach en oprichter van Ik & Mijn Geluk Als kind van Chinese ouders weet ze maar al te goed hoe het is om op te groeien tussen twee verschillende culturen. De eerste paar jaar van haar leven woonde ze bij een Nederlands gastgezin omdat haar ouders druk bezig waren met het opzetten van hun Chinese restaurant. Ze groeide dus op met hard werken en geld verdienen als norm. Vanuit deze prestatieverwachting volgde ze een economische studie en opende ze een eigen horecazaak. Maar na een paar keer te zijn overvallen kwam ze tot een keerpunt. Was dit het nou wat ze de rest van haar leven wilde doen? Werd ze hier echt gelukkig van? Ze kwam tot het besef dat ze al die tijd leefde naar de prestatieverwachting van haar ouders en besloot het roer om te gooien. Ze ging kiezen voor zichzelf en doen wat haar gelukkig maakte. Dit was het begin van Ik & Mijn Geluk.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven

Aanbevolen artikelen

Wil jij werken aan jouw geluk?

Bekijk mijn aanbod

Coaching bij ik en mijn geluk
Winkelwagen
Scroll naar boven